© 2021 | PLANT d.o.o. Tuzla
Kvalitet rasada, ključ usjeha...
Sva prava pridržana.

Designed by:
Bukinje bb 75203 Donja Tuzla

Blog

  • Početna
  • Blog
  • Korisni savjeti za početak proizvodnje u mjesecu Aprilu

Korisni savjeti za početak proizvodnje u mjesecu Aprilu

  • Klikova: 2208
April je mjesec u kome obično starta sadnja povrća u negrijanim plastenicima u kontinentalnim području BiH. Za one koji planiraju nabaviti ili samostalno napraviti plastenik savjetujemo da to urade što prije kako bi izvršili sadnju u aprilu ili najkasnije do 7. maja.

Na starim plastenicima svakako treba uraditi sve neophodne popravke prije sadnje. Obavezno uklonit i sve biljne ostatke prethodnih kultura iz plastenika. Rasporediti 100-200 gr/m² kreča u prahu po zemljištu, unijeti i rasturiti fermentirani goveđi stajnjak 5-8 kg/m² te 50-60gr/m² NPK gnojiva u kome je kalijum bez hlora. Poslije toga pristupiti oranju ili hašanju tla.

Sljedeća aktivnost je frezanja tla ali prije frezanja razbaciti po suhom tlu (ako niste organski proizvođač) zemljišni insekticid protiv rovca. Nakon frezanja postaviti trake za navodnjavanje i pustiti vodu kroz sistem te plastenik zatvoriti kako bi se uspostavila optimalna vlaga u zemljištu i djelovao zemljišni insekticid. Poslije dva dana otvoriti plastenik i provjetriti da se tlo prosuši kako bi se mogli nastaviti radovi. Onaj ko planira proizvoditi povrće na malč foliji pravi gredice na osnovu dimenzija folije.

Optimalan broj biljaka po m² u plastenicima je za paradajz i krastavac od 2,2-2,5 a za papriku 3,5. Prije sadnje možete potopiti sadnice u rastvor insekticida i fungicida kako bi zaštitili biljke u narednih dvadesetak dana od određenih bolesti i štetnika naravno uz konsultacije sa savjetodavcem za zaštitu bilja i ako niste organski proizvođač. Prilikom sadnje ako je rasad previsok kod paradajza ili krastavca može se saditi i dublje uz uklanjanje listića koji idu u zemlju izuzev kod paprike gdje dio koji nosi klicine listiće mora ostati iznad tla.

Nakon sadnje zalijte sadnice dobro a naredna zalivanja vršite oprezno i samo po potrebi, jer previše vlage u tlu uzrokuje slab razvoj korjena i raniju pojavu bolesti. Par dana po sadnji izvršite prvu prihranu sa vodotopivim gnojivom tzv. Starterom u količini od 10gr/ m² plastenika. Održavajte optimalne temperature u plastenicima od 22-30 C danju i 12-19 C noću.

Ako želite proizvoditi povrće sa što manjom upotrebom pesticida onda sadite u plastenike bilje koje odbija štetnike kao bosiljak, bijeli luk, neven, kaloper, kadificu, timjan i dr. te koristite žaru, gavez, preslicu, bijeli luk kao gnojivo ili sredstvo protiv štetočina a plave i žute ljepljive ploče protiv štetnika. Nezaboravite i korisne insekte kao bubamare, larve zlatooke, stjenice i mušice ali i sredstva na bazi ekstrakte bilja protiv ušiju. tripsa i grinja a tu je i željezni fosfit bez karence protiv pužava.

Plant d.o.o.

Osnovani smo 2006. godine. U znatnoj mjeri su nam pomogla evropska iskustva, te smo, korištenjem tehnologije i znanja, vršili treninge korisnika naših proizvoda i usluga.

Pravila o zaštiti privatnosti

Kontakt informacije

Bukinje bb, 75000 Tuzla, BiH

+387 35 288 166

info@plant.ba

Pon.-Pet. 08:00-16:00

Gdje se nalazimo